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Andis

 

Andis Wines gibt es eigentlich nur, weil es im Napa Valley nicht mehr war wie früher. Janis Akuna erkannte ihr geliebtes Valley irgendwann nicht mehr wieder, alles stand voller Limos. Und genau diesem Leben wollte die ehemalige Wall Street Vermögensberaterin doch entfliehen. In Amador County in den Sierra Fioothills fand sie schließlich, was sie gesucht hatte: Trekker an der Straße, echte Farmer und diesen ursprünglichen vibe, den das Napa früher auch hatte. Ähnlich wie Paso Robles ist das Land zwischen Sacramento und dem Lake Tahoe auch vom Terroir her super, was sich auch an einigen alten Zinfandelgärten zeigt, die hier überdauert haben - auf die altmodische Weise am Spalier gezogen, unbewässert, auf mehr als interessantem Boden.

Amador gets its versatility from the geological chaos that formed the Sierra Nevada, creating a series of unique meso- and microclimates. These foothills and steep mountainsides create a range of aspects, so vineyards face all directions, allowing them to absorb sunlight at various times of day to yield complex wines. The dirt here forms a patchwork of granite, limestone, loam, sand, and iron-rich volcanic flows with fanciful names like Josephine Mariposa. Elevations are similarly varied, ranging from 600 to over 3,000 feet, creating climatic pockets that are alternately Mediterranean and alpine. - Why Many of California’s Best-Known Winemakers Flock to Amador County by Laura Burgess for "SevenFiftyDaily" 06/2022

Janis und ihr Mann Andy Friedlander schlugen zu und kauften einen echten Old Vine Vineyard von 1974. Ziel: nachhaltiges Farming, eine green winery, die auch hübsch ist und natürlich Weltklassewein machen, ohne dabei den Charakter und den sense of place mit zu viel Holz zuzukleistern.

Die moderne winery designte Sage Architecture Hand in Hand mit Janis und Andy, dem auf Hawaii eines der größten Immobilienunternehmen gehört.

“We do things that are not necessarily to make money, but sometimes it’s the right thing to do,” says Friedlander. “We saved a vineyard that was planted in 1974, and it’s still producing beautiful fruit today. Those are the kinds of stories I love.” - Andy Friedlander

Zum Team gehören chief operating officer Jenae Plasse (Verkostungen, Events & Co.), der renommierte Phillippe Melka als Berater für das winemaking, während Janis ihr winemaking Studium abschloss. Von Philippes Studio Melka helfen seitdem Maayan Koschitzky als Director of Winemaking und Mark Fowler als resident winemaker. Maayan kann beeindruckende Stationen von den Weinbergen Israels bis zu Screaming Eagle und Dalla Valle im Napa vorweisen.

Nun fehlte nur noch Halbitaliener Lorenzo Muslia, der der Liebe wegen sein Top10-Restaurant in Florenz aufgab und zu seiner amerikanischen Frau nach Sacramento zog. Janis sagt, das sei Schicksal gewesen, denn so konnten sie sich begegnen und ihn anheuern. Seit 2015 ist er auch Partner und der Vermittler zur Gastro und zum Handel - und zu uns! Nach einem langen Telefonat mit ihm waren wir uns einig - Andis und Apell passen zusammen. Den Anfang machen wir mit unserem Weihnachtswein, später kommt dann noch ein weiterer Kracher nach. Probieren Sie mal, und vor allem öfter und über ein paar Jahre, was das für tolle Weine sind - und wie wunderschön elegant.

...While Andis Wines shines in its oenophile offerings, it also does much behind the scenes in the realm of sustainability. Instead of spraying its vines with chemical nitrogen, for example, Akuna opted to plant organic peas and clover plants, which naturally enrich the soil with nitrogen (a much-loved substance for wine vines). Yellow mustard plants adorn the landscape, but it’s purely for aesthetic purposes — unlike at Napa vineyards, which sometimes utilize the petite flowering foliage to control the nematode population. “We don’t have nematodes,” Akuna says. “I just wanted (the yellow mustard) because it’s pretty.”

The focus on doing good for the Earth while simultaneously solidifying itself as one of the leading producers of fine wine in the Sierra Foothills started from the very beginning, all the way back to when they built the winery in 2010.

“We wanted to make it green,” Akuna explains. “We wanted everything to be environmentally friendly.”

That meant starting from the ground up and constructing its winery with an east-west orientation to minimize summer sun exposure from the sides, as well as installing a south-slanting roof with photovoltaic panels — both of which help with conserving energy.

The other green initiative is within the vineyard itself.

“We have 25 acres and took about 5 acres for the buildings. Our vineyards are dry-farmed,” she continues.

Dry-farming reduces the need for irrigation — Mother Nature waters it from below — which means no wasted water. Furthermore, Andis Wines composts its branches, as well as the lees (leftover skins, seeds, etc. after being pressed), putting all those nutrients back into the soil.

If all of this seems technical, it is, and stems from the knowledge Akuna obtained while earning her winemaking certification from UC Davis.

“A lot of what I’ve learned is farming. I didn’t realize I was going to be a farmer, but here I am,” she adds with a laugh. - MidWeek.com, Perfect Pairing by Nicole Monton 07/2022