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Dowie Doole Moxie Sparkling Shiraz

19,95 €

(1 l = 26,60 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand

Beschreibung

"Moxie" ist anders und aufregend exotisch. Die Intensität der Farbe, die fast schwarz ist, korrespondiert mit der Intensität des Geschmacks: der Schaumwein hat ein wunderschönes, gleichmäßiges Mousseaux und verströmt mächtige Aromen von Blaubeeren, Lakritz und Schokolade, ohne süß zu sein. "Moxie" ist eine Trinksensation, die ihresgleichen sucht!

Dowie Doole:
"MOXIE - she knows what she wants, and she knows how to get it!"

Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Dowie Doole
Region: Australien, McLaren Vale

Vineyards: Mixed; McLaren Vale, Langhorne Creek
Rebsorten: Shiraz
Weinart: Schaumwein, rot
Herstellungsverfahren: Charmat
Verschluss: Diam - Sparkling Cork Closure
Alkohol % vol.: 13,5
Säure g/l: 6,7
Restzucker g/l: halbtrocken (Für Schaumweine sind zur Angabe des Zuckergehalts nun feste Begriffe vorgesehen, die angegeben werden müssen, s. bitte Graphik unten. Eine Angabe des Zuckergehalts in g/l ist unzulässig.)
pH: 3,40
Schwefel mg/l frei(total): 31(82)
Haltbarkeit: am besten bis 2025
Allergene: Enthält Sulfite
Abfüller: Dowie Doole, Bayliss Road, McLaren Vale, SA 5171, Australia
Einführer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland

Barrique?
Yes. Various oaks used. The base wine has been stored in hogsheads since it was originally blended in the year 2000. Oak is a mixture of ages from new to 10-year-old barrels. Oak is sourced from both America and France, predominantly French oak hogsheads are used. For the 2015 Shiraz portion 100% new French oak hogsheads were used.

Vintage notes:
This is a blend of various vintages. The base is made from Shiraz wines from 1995 – 2012 vintages. These wines have been used like a solera system with a portion of the older material used in the blend to give the wine depth and wonderful richness on the palate.
This base has then been blended with Shiraz from the 2015 and 2016 vintage to add lift, palate weight and richness.

Winemakers comments:
This is a quintessential Australian Sparkling Red wine. It is rich, dark and dangerously delicious. Should be consumed cold, with good company, good food, good music and good cheer.
Lovely wine to drink as an aperitif, or with roasted duck, goose, chicken or pork or at the close of a meal with dark fruit cake and a good cheddar type cheese. While rich, the wine is never cloying, finishing with vibrant acidity and some lovely drying tannins to offset the semi-sweetness of the wine.
Blue and black fruits with spicy notes, long full palate, some initial sweetness on the long palate finishing with a refreshing crispness.
Colour: Very deep, rich crimson in colour with crimson hue. Nose: Notes of blackberry and cherry fruits, spice box and a little pepper Palate: Dark fruits carry through onto the rich, velvety, long and slightly sweet but not cloying palate.
Drink well-chilled.

Your favourite recipe for this wine:
"Christmas turkey roast with green beans, honeyed carrots and roasted potato. I use a stuffing of buttery couscous, chopped onion, grated lemon rind, parsley, finely diced dried cranberries / currants / apricot / cinnamon, nutmeg, pepper, sumac. Use the pan juices as gravy. Mmmmmm!" (Chris Thomas)

Zum Verschluß: Diam-Korken

Der sogenannte "Diam-Korken" wird als natürliche Alternative zum Naturkork gehandelt und ist geprüft frei von Korkgeschmack. Er wird aus aufwendig gereingtem Naturkork hergestellt. Dabei wird er thermisch und mit einem lebensmittelechten Bindemittel (kein Klebstoff) mittels hohen Drucks komprimiert. Mehr dazu hier: http://www.diam-kork.com/

Viele namhafte Produzenten nutzen diesen für ihre Weine. Das Weingut Dowie Doole war einer der Vorreiter, die sich neben Schraubverschlüssen für ihre Weine auch für die hochwertigsten Diam-Korken (für ihre Flagschiff-Weine) entschieden haben. Leider sieht man den Korken den Unterschied zu den billigeren Varianten nicht unbedingt an.

Bewertungen (Auszüge):

Wine Muse (Lisa Johnston): One for lovers of sparkling reds with soft fruit wrapped in velvet. The colour is ripe, black plum purple and the aromas of cinnamon, blackfruit, toffee and caramel rise from the glass. It is however the wash of sweet fruit that defines this style of wine and the Moxie is sweet, juicy and succulent. If anything, it might be a little too sweet for me to enjoy more than a glass or two but I can certainly see the attraction of bold vivacity and curvaceous profile. I can safely say that it lives up to its name.