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Dowie Doole Reserve Shiraz 2016

69,95 €

(1 l = 93,27 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand

Beschreibung

Ein echter Lagerwein, wenn man - wie Chris schon sagt - so lange warten mag.

Knaller-Bouquet von Blaubeeren, Würze, Sandelholz und etwas Rauch, am Gaumen ungemein weich, saftig und von toller Struktur. Aromen von Blaubeeren und anderen dunklen Beeren, etwas würzige Zeder, Kakaobohnen, leicht rauchiges Holz und ein fast unendlicher Abgang – mit feinem Biss und einem Rückgrat aus geschliffenen, exzellenten Tanninen. Große Tiefe und Länge. Großes Lagerpotential.

Chris Thomas:

"A wine that is made without compromise, selecting on the best fruit, crafted with every detail in mind and maturated in only the finest oak barrels."

Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Dowie Doole
Region: Australien, McLaren Vale
Rebsorten: 100% Shiraz

Vineyard(s):
"Norjan" Vineyard (Doole), “74 Block”, McLaren Vale SA 5171

Fruit for the Cali Rd Shiraz is sourced from Norm Doole’s Cali Rd Vineyard from the most North-West Block on the Estate. This small block was planted in this vineyard in the year 2000 and due to its unique East facing aspect produces fruit of unique character and complexity. The block receives the early morning sun but is protected from direct sunlight in the late afternoon, allowing the fruit to reach flavour ripeness without the risk of over exposure.

Der "Norjan" Weinberg liegt nur 55m über NN (Normalnull) und ist bepflanzt mit 4 Shiraz-Klonen.

Weinart: Rotwein
Viticulture / Growing: AWRI Sustainable Wine Growing Australia Certified

Barrique?
2 Jahre in 100% französischer Eiche, davon waren 40% neu und 60% in der Zweitbefüllung (sie wurden vorher ein Mal für den Reserve Shiraz 2014 benutzt)

Winemaking:
Fruit is sourced from Norm and Jane Doole's California Road vineyard from the 74 Block. This was the first block replanted in 1974 and produces fruit of unique concentration and complexity.

The fruit was de-stemmed, crushed and transferred to 5 tonne ‘Fat-Boy’ fermenters where the wine was fermented on skins for a period of 12 days, with three pump overs daily. When dry, the must was allowed to soak for 72 hours post fermentation maceration to increase the tannin integration. The wine was then pressed straight into American Oak hogsheads. The wine Matured for 24 months in 36 month seasoned American oak hogsheads and puncheons, with 40% being new and 60% second fill barrels, previously used for the 2014 Cali Rd Shiraz.

Every barrel is then tasted to form the final blend. Creating a wine with a complex nose of dark berry fruit, choc mocha, star anise and cedar. Palate: The full-bodied palate, rich and generous. The special selection 36-month seasoned barrels have added weight and structure whist enhancing the fruit intensity - flavors of dark berries, blackberries, clove and dark chocolate. A complex wine with excellent tannin structure, amazing length and weight.

Vintage:

Crop levels in 2016 were slightly above average due to an excellent fruit set. Good rain in late January/early February gave the vines a much needed drink after a very dry spring. This sustained the vines during a mild February, ensuring the fruit could reach full flavour ripeness without excessive sugar levels.

Your favourite recipe for this wine:

Braised lamb shanks, whole beef fillet, hard cheeses, beef bourguignon.

Alkohol % vol.: 14,5
Säure g/l: 7,85
Restzucker g/l: 0,6
pH: 3,45
Schwefel mg/l frei(total): 29(131)
Haltbarkeit: A wine to be enjoyed now or into the future – if one has the patience…. We suggest allowing this wine to breath in a decanter for 30min to 2 hours prior to drinking. Will age for 20 years plus.

Allergene: Enthält Sulfite
Abfüller: Calitin Pty Ltd, 276 California Road, McLaren Vale, SA 5171, Australia
Einführer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland

Zum Verschluß: Diam 10

Der sogenannte "Diam-Korken" wird als natürliche Alternative zum Naturkork gehandelt und ist geprüft frei von Korkgeschmack. Er wird aus aufwendig gereinigtem Naturkork hergestellt. Dabei wird er thermisch und mit einem lebensmittelechten Bindemittel (kein Klebstoff) mittels hohen Drucks komprimiert. Mehr dazu hier: http://www.diam-kork.com/

Viele namhafte Produzenten nutzen diesen für ihre Weine. Das Weingut Dowie Doole war einer der Vorreiter, die sich neben Schraubverschlüssen für ihre Weine auch für die hochwertigsten Diam-Korken (für ihre Flagschiff-Weine) entschieden haben. Leider sieht man den Korken den Unterschied zu den billigeren Varianten nicht unbedingt an.