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Hither & Yon Aglianico Rosé 2022

Artikelnummer: 130822

19,95 €
(1 l = 26,60 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand
Auf Lager

Beschreibung

Hither & Yon haben ihren Rosato-Style spannend geändert, diesmal ist es ein reiner Aglianico. Wir finden den noch leckerer als den letzten (der ebenfalls besser war als der Vorgänhger). Jahaa, hohe Erwartungen. Zu Recht!

Hier kommen voller Geschmack, knackige Säure und so gut wie kein Restzucker zusammen und schmecken wie eine Kreuzung aus Provence und Ligurischer Küste.
Dies ist ein Wein, der wie gemacht ist für den lauen Abend auf der Terrasse, zu gegrillten Scampi, zu Sepia alla griglia und und und...
Ein expressiv-beeriger Saignée aus Aglianico: handgelesen, entrappt, direkt gepresst und nur 90 Minuten auf den Schalen. Dann blieb er im Stahltank noch 30 Tage "sur lie", also auf den Hefen, für etwas mehr Volumen und Rundung am mittleren Gaumen. Damit bekam der Rosé im Ganzen mehr Intensität – und avancierte zum neuen Frühlings-Favoriten im Hause Apell.

Der roségoldfarbene Rosé duftet nach Kirschen, Thymian und Grapefruit. Am Gaumen zeigt sich zuerst die vollreife Frucht, vor allem Granatapfel und Wassermelone mit etwas Campari-O unterlegt, dazu Cassis und feine Würze.


92 points, The Wine Front 2022, Mike Bennie:

Strong currency in regenerative agriculture and progressive environmental considerations from Hither & Yon. Here’s aglianico in a rose, pressed off slowly over/after three hours.
It’s fresh and fruity, bright and lovely. Rosy fruit characters, floral and cherry-imbued, licks of Campari and pomegranate too. A bit of grip makes things nice, a light chew and pucker making for good texture. A light dusting of peppery/clovey spice in the mix too. Just-so, easy to like, a bit serious, plenty drinkable.


Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Hither & Yon
Region: McLaren Vale
Weinberg: Sand Road Vineyard
Anbau: Regenerative agriculture approach, concentrating on multi species grass cover, no chemicals, no cultivation, intensive livestock use. Certified sustainable vineyards with Sustainable Winegrowing Australia. Certfied carbon neutral wine with Climate Active Australia. Only sulphur and copper, no herbicides or pesticides.
Rebsorten: 100% Aglianico
Barrique? No
Alkohol % vol.: 13
Säure g/l: 7,24
Restzucker g/l: 0,2
pH: 3,03
Schwefel mg/l frei(total): 40(66)
Optimum drinking: 2022-2025
Allergene: Enthält Sulfite
Vegan Friendly? Yes
Winemaker´s Comment:
This is a full-bodied Rose for all-year-round drinking, juicy and puckering, some orange and grapefruit pithiness, but with an authentic varietal savoury and mineral crunch. Hand-picked, whole bunch pressed into stainless, wild yeast fermented and left to go dry naturally after four weeks. Been a long time waiting for this one!
Abfüller: Hither and Yon, PO Box 2035, McLaren Vale, SA 5171, Australia

Einführer und verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland



Zusätzliche Produktinformationen

Info Lebensmittelkennzeichnung
Beschreibung Weinpass *Nach nur 5 Tagen bereits ausverkauft* Hooray Rozay! H & Y haben ihren Rosato-Style etwas geändert, was wir noch leckerer finden als zuvor. Hier kommen voller Geschmack, niedrige Säure und so gut wie kein Restzucker zusammen und schmecken wie eine Kreuzung aus Provence und Ligurischer Küste. Eine Mischung aus traubiger Moscato-Aromatik und frischen roten Früchten dabei mit nur 5,6 Gramm Säure sehr weich - der Eindruck von süßer Frucht entsteht über die Nase und das fließende Mundgefühl - ist dies ein Wein, der wie gemacht ist für den lauen Abend auf der Terrasse, zu gegrillten Scampi, zu Sepia alla griglia oder auch zum Thai-Chicken-Salat mit Chili und gerösteten Erdnüssen. Der Rosato duftet nach rosa Blüten und Grapefruit. Am Gaumen zeigt sich zuerst die vollreife Frucht, vor allem Erdbeeren mit etwas Orangenblüten unterlegt, dazu Cassis und feine Würze wie von Zimt. Er hat eine weiche Textur und süße Frucht, dabei ist er mit nur 1,6 Gramm Restzucker komplett trocken. Im Finish guter Grip und Nachhall. Schön kalt servieren. Flaschengröße (Liter): je 0,75 Land: Australien Weingut: Hither & Yon Region: Australien, McLaren Vale Rebsorten: Carignan 35%, Muscat Rouge 33%, Nero d’Avola 15%, Grenache 9%, Touriga 8% Weinart: Roséwein Barrique: nein, Ausbau im Stahltank Alkohol % vol.: 13 Säure g/l: 5,6 Restzucker g/l: 1,6 pH: 3,2 Schwefel mg/l frei(total): 24 (86) Optimum Drinking: Now and over the next year, ideal to consume when young. Allergene: Enthält Sulfite Abfüller: Hither and Yon, PO Box 2035, McLaren Vale, SA 5171, Australia Einführer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland Diesmal wurden zwei verschiedene Grundweine getrennt im Stahltank ausgebaut – der absichtlich früher geerntete, frische Moscato Rouge mit Carignan und parallel dazu ein expressiv-beeriger Saignée aus Nero d’Avola, Grenache, und Touriga Nacional mit größerer Reife für etwas mehr Volumen und Rundung am mittleren Gaumen. Damit bekam der Rosato im Ganzen etwas mehr Frische und Intensität – und avancierte zum neuen Frühlings-Favoriten im Hause Apell.
Winemaker's Comment
WINEMAKER´S COMMENT: "This is our 3rd vintage of ‘Rosato’ normally this block is used to make a sweeter Pink Moscato. However we really prefer this pretty, juicy, dry version of Rosé for Australia—it’s very refreshing and quite dangerous!" PLACE Vineyard: Home Vineyard, Sand Road, McLaren Vale. Growers: Margaret Leask, Richard and Malcolm Leask. The Muscat Rouge is from a 0.88Ha block, planted on its own roots in 1988, Heritage clone. It is hand spur pruned, single wire cordon. Geology is Christies Beach Formation, which consists of alluvial sand, silty clay and gravel lenses. This is our 2nd vintage of ‘Rosato’ normally this block is used to make a sweeter Pink Moscato. However we really prefer this pretty, juicy, dry version of Rosé for Australia—it’s very refreshing and quite dangerous! WINEMAKING We made two parcels of Rose for this wine. Our first parcel, which was picked very deliberately at early ripeness and crisp acidity, was a blend of Carignan and Muscat Rouge. The second parcel, was made from free run juice Saignee style - grapes at full ripeness for table wine, adding mid palate red fruits and a touch of spice. The varieties in this parecel were Nero d’Avola, Grenache, and Touriga Nacional. Both batches were kept seperately in stainless steel, then co-blended for five weeks before bottling. The wine has musky florals and grapefruit on the nose, then a palate of strawberry and pine-orange fruits, touch of sweetness and cinnamon spice, then finishes crisp and dry. Serve ice cold for a very refreshing, crunchy Rose. VINTAGE Grape growers of the McLaren Vale Wine region, received winter rainfall that was slightly above average. Bud burst fell in the middle of September which was in line with long term averages, although late compared to the recent warm vintages. Warm spring weather conditions pushed grapevine development and helped make up time from budburst to flowering. Disease pressure was low. A very warm January, combined with above average temperatures during February and much of December, resulted in above average daytime and night time temperatures. There was only 6mm of rain in January and 5mm in February at Willunga. Several heatwave events were reported during summer 2017-18 particularly during January 2018. Then, towards vintage and into early Autumn, growing conditions got milder and it actually was quite a relaxed and balanced vintage. The vintage in McLaren Vale is being touted as producing wine of excellent quality. While total tonnages were down for the season, compared to a wet and fertile 2017, the reports from winemakers on wine quality has been almost universally positive. Your favourite recipe for this wine: Fried fresh squid and prawns, aromatic herb, chilli paste and tangy lime dressing.