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Hither & Yon Nero d´Avola 2021

Artikelnummer: 167121

26,95 €
(1 l = 35,93 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand
Auf Lager

Beschreibung

A wine that'll work magic alongside a mushroom tagliatelle with plenty of parmesan. Might as well say it straight up, 2021 was a sublime vintage in McLaren Vale, surely one of the best in a long time.
Malcolm & Richard Leask

Schön satte Frucht, total stimmig, der Wein! So herrlich fruchtig, aber kein süßer Vertreter des Nero d´Avola. Fein eingebundene Säure, tolles Spiel zwischen Kirschen, Cassis, würziger Brombeere und im Finish ein wenig Schlehe. Schattenmorelle pur! Überhaupt nicht hart wie andere Neros, sondern ein richtiger Verführer, wie man ihn von ganz früher kennt, wenn er perfekt ausgereift war. Erinnert auch an einen hochklassigen Barbera mit seiner enormen Duftigkeit und seiner Anpassungsfähigkeit bei Tisch: gestern Abend noch passte es bei den wieder in den Norden gezogenen Hildebrands:
„Wir hatten Spaghettini gemacht und überlegt, wie wir die letzte Bohnenernte aus dem Garten unterbringen. Also haben wir sie blanchiert, dann Pilze, Schinkenwürfel, Schalotten und Knoblauch angebraten und die Pasta – wie vom Weingut empfohlen – "mit viel Parmesan" zum Wein vertilgt. War tierisch lecker! Schnappschuss zeigt nicht annähernd, wie lecker es war. Könnten uns den Vino auch sehr gut zum Wild vorstellen.“
Beim Weingut ist der beste Jahrgang dieses Aussie-Sizilianers bereits ausverkauft.
Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Hither & Yon
Region: Australien, McLaren Vale (Kaurna Country)
Rebsorten: 100% Nero d’Avola
Nero d’Avola is Sicilia’s most popular red wine variety, well suited to the warm maritime climate of McLaren Vale.
Anbau/Viticulture/Growing:
All vineyards are certified sustainable by Sustainable Winegrowing Australia. Aus nachhaltigem, pestizid- und herbizidfreiem, klimaneutralem Anbau (nur Kupfer und Schwefel). Regenerative agriculture approach, concentrating on multi species grass cover, no chemicals, no cultivation, intensive livestock use. Certified sustainable vineyards with Sustainable Winegrowing Australia.
Certfied carbon neutral wine with Climate Active Australia
.
Apellation und Weinberg: Aus dem Home Vineyard, Sand Road, McLaren Vale.
Growers Richard and Malcolm Leask. Certified Sustainable Winegrowing Australia vineyard. The Sand Road Nero d’Avola is on 1.1 hectares, planted in 2010, on Richter 110 rootstock.
Boden/Soil: Geology is Christies Beach Formation, alluvial fan of sand, clay and gravel. The soil here is red alluvial clay with some small, pebbled sandstone deposits from the nearby creek.
Vegan Friendly: Yes
Barrique: 10 Monate in 4-5 Jahre alten französischen Eichenfässern.
Alkohol % vol.: 14
Säure g/l: 6,4
Restzucker g/l: 0,6
pH: 3,49
Schwefel mg/l frei(total): 33(71)
Verschluss: Screwcap
Haltbarkeit: jetzt bis 2030
Allergene: Enthält Sulfite
Winemaker´s Comment:
With a crimson colour, the wine is showing blueberries, violets and leafy herbs on the nose, while the palate provides dark berries, spiced chai and jubey fruits. Tied up with a succulent finish, it's a wine that'll work magic alongside a mushroom tagliatelle with plenty of parmesan.
Winemaker: Richard Leask
Vintage: Might as well say it straight up, 2021 was a sublime vintage in McLaren Vale, surely one of the best in a long time. Nature delivers good and bad, handing out vintage conditions without fear or favour and we make the most of what is delivered. It is just to cherish a vintage such as this, a reward for our farming endeavours we feel.
FOOD MATCH
Fish:
Salt and pepper Coorong Mullet with charred fennel, green beans, lemon zest and almonds.
Pasta: Tagliatelle with field mushrooms, good parmesan.
Abfüller: Hither and Yon, PO Box 2035, McLaren Vale, SA 5171, Australia
Einführer und verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland
Bewertungen (Auszüge):

James Suckling, April 2023:
"Blackberries, blackcurrants, bay leaves and hints of hazelnuts here. Creamy and medium-bodied with ripe tennis and a fruity, balances and juicy finish. Drink now."
Stuart Knox, The Real Review
"A bright purple staining the glass. Blueberry, dusty earth and bay-leaf aromatics. Medium-bodied, red cherry and blueberries with layers of dried herbs and dusty earth bringing character. Good length and the fine tannins dry the finish nicely."