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Jaffurs Late Harvest Viognier 2017 -375ML-

37,50 €

(1 l = 100,00 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand

Beschreibung

Hier ein kleines Schätzchen aus einem der berühmtesten Weinberge Kaliforniens, dem Bien Nacido Vineyard. Ob Sine Qua Non, Sans Liege, Qupe, Au Bon Climat, Deovlet,...sie alle haben hier schon Trauben gekauft, bzw. Parzellen für sich reserviert. Und angeblich stammten fast alle in Kalifornien um die Jahrtausendwende neu angepflanzten Chardonnay-Rebstöcke aus der Bien Nacido "Nursery". Bien Nacido lässt immer aufhorchen. Wie schön, nun auch mal einen Dessertwein aus diesem Weinberg präsentieren zu können!
Helles Bernstein mit gelbgoldenen Reflexen. Der Late Harvest Viognier duftet nach Guave, Papaya, getrockneten Aprikosen, Blumen und Orangenschale. Am Gaumen süß und tropenfruchtig-exotisch. Es ist ein Süßwein, kein süßer Wein - eine wichtige Unterscheidung. Das macht auch die Textur so schön seidig, fast ölig, dabei mit zitrischer Frische. Damit passt er sowohl zum Blauschimmel als auch zum Taleggio, zum Délice oder Brie. Auch zur Crème Brûlée oder zum weniger bekannten Budino di Ricotta mit Birnen in Salzkaramell eine wunderschöne Kombination. Man kann auch eine anstrengende Woche wunderbar mit einem Freitagsnachmittags-Aperitif im Garten so ausläuten. Oder einen Osterbrunch einläuten. Cheers!

Flaschengröße (Liter): 0,375
Land: USA
Weingut: Jaffurs
Region: Santa Maria Valley AVA
Rebsorten: Viognier
Weinberg(e): Bien Nacido
Vineyard, Santa Maria Valley
"The terroir of Bien Nacido Vineyards is a combination of the rocky soils, cool climate and good people that work the vineyard on a daily basis. We would like to think that Bien Nacido Vineyards finds its true calling in the hands of those who farm and tend to it year round. It has something to say, and our winegrowing team has allowed it to find its voice through a mindful, dedicated and nearly obsessive commitment to excellence in farming." (Bien Nacido Vineyards)
Growing/Anbau: Sustainable
Barrique: 18 Monate, 25% neues franz. Barrique, 75% neutrales franz. Barrique
Alkohol % vol.: 14
Säure g/l: 5,2
Restzucker g/l: 120
pH: 3
Schwefel mg/l frei(total): 28 (70)
Suitable for Vegans? Yes
Haltbarkeit:
optimum drinking now-2027
Allergene: Enthält Sulfite
Verschluss: Kork
Winemaker´s Comment:
Our 2017 Late Harvest Viognier comes from the Bien Nacido Vineyard in Santa Maria Valley. The last grapes we picked in 2017, extended hang-time gave us exceptionally ripe fruit, perfect for this decadent dessert wine. Richly flavored, with dried apricot, guava, caramel, and molasses, this wine is balanced with candied orange peel undertones and ample acidity. Finishes long and persistent. Drink on its own, with sharp blue cheeses, or with equally tempting desserts such as crème brulee or salted caramel budino.
Vintage notes: Lots of heat across this vintage created powerful wines that were a little softer than what is typical for Santa Barbara County. It served the Viognier varietal quite well, because the early season high temperatures bring out the floral aromatics of the grape without sacrificing the acidic structure.
Abfüller: Jaffurs Wine Cellars, 819 E.Montecito St., Santa Barbara, CA 93103, USA
Einführer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Empfehlung zum Essen: Cheese. Particularly blue cheeses. Creme Brulee.

Bewertungen (Auszüge):
Wine Advocate
The 2017 Viognier Late Harvest Bien Nacido Vineyard is gregariously scented of ginger, honeycomb, pineapple soufflé, peach cobbler and honeysuckle. Full-bodied, rich and fully sweet, it gives up tons of honeyed tropical fruits with just enough freshness to counter all that richness, finishing sticky and sweet. The price listed is for a 375-milliliter bottle. Drink date: 2019-2025. (91) — Erin Brook
Vinous
The 2017 Viognier Late Harvest Bien Nacido Vineyard is a very pretty dessert wine laced with tangerine peel, hazelnut, dried flowers, chamomile and spice. Light on its feet and absolutely charming, the 2017 has so much to offer. The 125 grams of residual sugar are impeccably balanced. (375 ml) Drink 2019-2025. (92) — Antonio Galloni