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Kalleske Johann Georg Organic Old Vine Single Vineyard Shiraz 2017 - Magnum 1500ML -

395,00 €

(1 l = 263,33 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand

Beschreibung

Es wurden weltweit nur 36 Magnums gefüllt. Alle sind von Troy Kalleske handsigniert. Jede ist individuell in einer Holzkiste verpackt und wird von uns auch in der OHK versendet.

Der Johann Georg Shiraz wird im Barossa Valley von der alteingesessenen Kalleske Familie gemacht, die dort seit über 150 Jahren als Farmer und Weinbauern ansässig ist. Er stammt von der ältesten Einzellage der Farm, deren knorrige alte Reben bereits 1875 angepflanzt wurden und ist eine Hommage an Johann Georg Kalleske, den ersten Kalleske, der sich, 1794 in Brätz in Preußen geboren, im Jahr 1838 mit seiner Frau und seinen Kindern auf der Prince George einschiffte und nach Australien auswanderte.

Momentan schon spektakulär, steht der Johann Georg dennoch für einen der am längsten lagerbaren Weine des Kontinents. 20 bis 30 Jahre, sagt winemaker Troy Kalleske, sind vor der Historie des Weinbergs nur ein Wimpernschlag der Zeit, den der Wein mit Größe transportiert.

Flaschengröße (Liter): 1,5
Land: Australien
Weingut: Kalleske
Region: Australien, Barossa Valley
Rebsorten: 100% Old Vine Shiraz
Weinart: Rotwein
Weinberg: Single Vineyard - angepflanzt im Jahr 1875
Alkohol % vol.: 15
Säure g/l: 6,3
Restzucker g/l: 0,75
pH: 3,54
Schwefel mg/l frei(total): 23(61)
Haltbarkeit: bis 2038+
Allergene: Enthält Sulfite
Abfüller: Kalleske Wines Pty Ltd, 6 Murray St., Greenock, SA 5360, Australia
Einführer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland

Barrique?
Ja - 24 Monate in 300L-Fässern (Hogsheads aus französischer Eiche), davon 50% neu, der Rest 1 Jahr alt

GROWING SEASON
Vintage 2017 was stunning. The vines got off to a fantastic start with a wetter than average Winter and mild Spring. Summer brought typically average warm conditions with some excellent rainfall, twice the average. This kept the vines in superb condition for steady ripening into Autumn which remained dry with warm sunny days and cool nights. Yields from 2017 are good and quality is exceptional.

VINEYARD
This vineyard was planted in 1875 and produces very low yields of around one tonne per acre from old, gnarly, dry grown vines. The top soil is sandy with excellent clay subsoil.

WINEMAKING
The old Shiraz vines were handpicked and the grapes destemmed into a small open top fermenter. The grapes were fermented for eight days on skins where hand pumpovers were employed twice daily. The must was pressed and immediatelyfilled to new and 1 year old French oak hogsheads. The wine was matured in hogsheads for two years prior to bottling.

TASTING NOTES
2017 Johann Georg Shiraz is deep purple-black in colour.
The aromatics are profoundly engaging. There are florals of heritage rose, clove spice and ripe plum. Plus savoury elements emerge including charcuterie, black olives and a touch of baked herbs. Very captivating.
The palate is full-bodied with delightful finesse reflecting the cooler 2017 vintage. Richly flavoured with ripe red and black fruits, licorice and spice. Cedary French oak is evident and well poised adding further complexity. The natural tannins add structure whilst being perfectly integrated. A very long finish of pristine fruit completes this very polished and stylish Shiraz. 2017 Johann is a superb wine that will ultimately benefit from a decade or two in the cellar.

Your favourite recipe for this wine:

  • Pistachio and mushroom stuffed lamb loin with potato gratin & jus
  • Poached beef with bone marrow and parsley
  • Scotch fillet of beef with roast shallots, bacon & a caramelised onion & mustard seed tart
  • Aged Pyengana cheddar with dried muscatels and oat biscuits
  • Crusted lamb rack with garlic and potato confit, seasonal vegetables and port jus