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Soumah Brachetto Frizzante d'Soumah NV

Artikelnummer: 1821NV

19,95 €
(1 l = 26,60 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand
Auf Lager

Beschreibung

Moxie in Rosa? Dafür ist der Brachetto dann doch viel zu anders. Und etwas absolut Einzigartiges.

Von der Farbe her ein absoluter Hingucker, ein leuchtendes, durchschaubares und animierendes Karminrot, fast schon Pink (und dunkler als auf dem offiziellen Flaschenbild). In der Nase duftend wie ein Parfum, mit Rose, Blüten, Hibiskus und Erdbeere und roten Johannsibeeren. Am Gaumen wie „aufgetautes Erbeersorbet mit Schuss“, wieder eine kräftige Mischung aus reifen Wald- und Erdbeeren und roten saftigen Johannisbeeren und Granatapfel getoppt mit Hibiskus und Waldmeister. Das alles wird von einer feinen Restsüße sehr cremig-spritzig getragen.

Brachetto ist ohnehin ein wahres Chamäleon: zum Apero, als Spritz, zum Weichkäse, zum Erdbeersorbet - oder dieses mit ihm aufgegossen…(hmmm!!!) da ist dann die Flasche auf einmal doch nicht „zu viel“, zumal sie sich – ebenso wie der Dessertwein – erstaunlich gut im Kühlschrank hält. Aber es ist irgendwie wie mit Moxie, nur in Rosa: man liebt ihn oder man verschenkt ihn ;-)

Nicht weitersagen, aber im Sommer haben wir auch einige Probeflaschen mit viel Spaß auf Eis verlötet. Jetzt im Winter steht er an Silvester für die Freunde des üppig-süßen Getränks auf der Terrasse bereit. Zu Weihnachten ist er zum Sorbet eingeplant.

Das Weingut veröffentlichte kürzlich auf seiner Instagram-Seite auch ein "Spritz"-Rezept, was wir noch nicht ausprobiert haben, aber uns gut vorstellen können (s. Screenshots nebenan bei den Bildern).

Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Soumah
Region: Yarra Valley
Rebsorten: Brachetto
Brachetto is a northeastern Italian grape variety that has been a favourite since the time of Romans. Only a few vineyards in Australia grow the variety that is like liquid Turkish delight. The sweet flavour of rose water and strawberries fills your senses yet finishing clean and fresh. Soft bubbles, a light sweetness and lower alcohol make this wine the perfect start or finish to any meal.
Weinberg(e): Estate Grown, Hexham Vineyard
Growing/Anbau: Sustainable
Spraying in the Vineyard(s)? If so, what?:
Nur Kupfer/Schwefel
Barrique:
Nein
Alkohol % vol.: 10
Säure g/l: 6,82
Restzucker g/l: 73
pH: 3,33
Schwefel mg/l frei(total): 32(205)
Suitable for Vegans? Yes
Optimum drinking: von jetzt bis 2026

Allergene: Enthält Sulfite
Verschluss: Kork
Sparkling wine method: In Line Carbonation
Winemaker´s Comment: Long cold soak after harvest prior to gently pressing to stainless steel vessel.
Long cool tank fermentation until desired sugar level reached.
The sweet flavour of rose water and strawberries fills your senses yet finishing clean and fresh. Soft bubbles, a light sweetness and lower alcohol make this wine the perfect start or finish to any meal.
Your favourite recipe for this wine:
This Frizzante wine, being slightly sweet and tasting like rose water and strawberries, is a great companion with desserts, including hazelnut chocolate tart or simple fresh berries and cream. At SOUMAH trattoria, we make a special Brachetto sorbet and even fashion a fresh and zesty cocktail we call Blitz, a mix of Brachetto with Aperol over ice with fresh mint.
Abfüller: Soumah of Yarra Valley, 18 Hexham Road, Gruyere VIC 3770, Australia
Importeur und verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland
Bewertungen (Auszüge):
Der Wein ist offiziell NV, also non-vintage, hat aber immer den überwiegenden Teil aus einem Jahr, in diesem Fall ist es Vintage 2022.
Mike Bennie, WBM, March 2021 [2020 Vintage]
“Normally these kinds of wines seem an anomaly in wine recommendations but this wine is so well put together, and, guilty as charged, I loved drinking it. So fresh, gently sweet, those pretty and perky little bubbles charging around, and enough crunchy acidity to ensure the wine feels vibrant and so very cleansing. Post meals, this is unreal. A win in the sweet fizzy wine landscape. 92 Points.”
Huon Hooke, The Real Review, March 2021 [2020 Vintage]
“It’s very pretty in the glass: a youthful, medium to full-pink with a purple tint and a vigorous froth of bubbles. The bouquet is fresh, intense and strongly muscat-scented, while the palate backs up nicely with well-measured sweetness and a lovely grapy fruitiness that lingers well. It’s an exemplar for the style. 90 Points.”
Paul Ippolito, January 2021 [2020 Vintage]
“Sweet ripe fruit on the nose. Cherries, strawberries, raspberries you get it. Not overdone though even though I mentioned ripe. The gently sparkling Frizzante nature of the wine coupled with the natural acidity tempers any overt sweetness and imparts a delicacy and finesse to the palate. Note, whilst this is not strictly a dessert wine, more so an aperitif, it went down a treat with homemade trifle. Very nice easy Summer drinking. Cheers to the New Year!”
Mike Frost, January 2021 [2020 Vintage]
“Made from the northern Italian variety Brachetto, which is rare in Australia, this shows musk and rose water on the nose and lightly sparkling palate with some natural sweetness and a crisp finish. It’s almost like drinking liquid Turkish delight. It’s a great match for fruit pastries or a fresh fruit pavlova. 91 Points.”
@travellingcorkscrew, January 2021 [2020 Vintage]
“In the glass this dessert wine is a pinky peach colour with juicy notes of fresh strawberries, pears and citrus on the nose. The palate follows suit in terms of flavours. It’s got fruit sweetness but this is balanced by acidity which makes it very yummy and not sickly sweet as some might worry about being a dessert wine. Very enjoyable!”
QWine, December 2020 [2020 Vintage]
“The back label says ‘liquid Turkish delight’ and that just about sums it up. Something a little different to take the sting out of a sweltering day perhaps? Light on the fizz and low on the alcohol too (11%), rose water and ripe strawberries lead the way with fairy floss hot on their tail. Not overly sweet, it is quite a cleansing wine and ideal for a pre-dinner aperitif or match it with some desserts. I had a glass with Thai and it did the job. For maximum effect, partially freeze three-quarters of a bottle, shake it up and you have an instant slushie. Hello pool time! Drink now.”
The Winefront, December 2020 [2020 Vintage]
“The combination of obvious sweetness and light, zippy, fresh-faced fruit flavour makes for a pretty winning combination. It has a good feel to it too; mouthfeel. Cherries, strawberries and citrus. It’s light, fragrant, gently sweet and delicious.”