• Wir beraten Sie persönlich unter 0561-3160717
  • ERFAHRUNG - Wir machen das seit über 29 Jahren.
  • VERTRAUEN - Wir kennen unsere Winzer persönlich.
  • Wir beraten Sie persönlich unter 0561-3160717
  • ERFAHRUNG - Wir machen das seit über 29 Jahren.
  • VERTRAUEN - Wir kennen unsere Winzer persönlich.

Soumah Single Vineyard Hexham Chardonnay 2019

29,95 €

(1 l = 39,93 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand

Beschreibung

Aromen von Ananas und verschiedenen Nüssen verbinden sich mit Grapefruit anderen Zitrusnoten. Hinzu kommen ganz leichte Butterscotch-Aromen, die vom Ausbau im Holz herrühren. Das Gaumenspiel ist faszinierend. Es ist delikat, perfekt balanciert. Die blitzblanken Fruchtaromen gleiten ohne Unterbrechung über den Gaumen, alle Aromen wirken absolut synchron. Obwohl er weniger intensiv ist als ein klassisches „Monster“, lauert die Kraft eines großen Burgunders/Norditalieners im Hintergrund. Kurz gesagt: er trinkt sich himmlisch, er hat noch ein langes Leben vor sich, und er ist ein Klassewein!
Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Soumah
Region: Australien, Victoria, Yarra Valley
Rebsorten: 100% Chardonnay
Source: Hexham Vineyard
Growing/Anbau: Sustainable
Weinart: Weisswein
Verschluss: Stelvin
Alkohol % vol.: 13
Barrique? Yes
Die Spitzen-Küfer Meyrieux, Sirugue und Damy haben Eiche aus den Wäldern von Vosges und Alliers für Soumah zu Barriques und Pucheons verarbeitet. Der Wein kam für 9-10 Monate in zu 20% neues Holz, der Rest war war Zweit-, Dritt, Viert- und Fünfbelegung.
Säure g/l: 6,5
Restzucker g/l: 1,6
pH: 3,15
Schwefel mg/l frei(total): 23(79)
Optimum Drinking: jetzt bis ca. 2030
Rezeptempfehlung:
It’s such a versatile wine and can pair across a spectrum of cuisines and can support rich buttery sauces. I like to keep it simple and a personal favourite is Crayfish tails with garlic butter.

Wir genossen ihn u.a. zu Sesamfisch mit Gnocchi und Korianderpesto und zu Mozzarella mit Spargelsalat.
Allergene: Enthält Sulfite
Abfüller: Soumah of Yarra Valley, 18 Hexham Road, Gruyere VIC 3770, Australia
Importeur: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Winemaker´s Comment:
The Yarra Valley is possibly the ultimate region in Australia for fresh, new-age Chardonnay. Our goal is simple; add to that reputation with our definitive vineyard site, coupled with the finest clones and exacting viticulture to create a modern, premium Chardonnay. The fruit was handpicked, whole bunch pressed and then barrel fermented with 100% wild yeast. The wine was then matured on lees in these Barriques and Puncheons for eight months with partial malolactic fermentation to create depth and finesse.
Vintage Notes:
Spring started dry and cold with rain coming late. The four weeks from late November to mid-December witnessed 175mm of rain. A godsend in hindsight, as we experienced the driest summer in our records with less than 50mm of rain from December through February. Combine this with a hotter than normal summer pattern which meant varieties ripened and were picked early.
Bewertungen/Auszüge:
2021 European Wine Challenge: Gold for 2019 Single Vineyard Hexham Chardonnay
93 Points by JamesSuckling.com, October 2020
93 Points by Campbell Mattinson, 2021 Halliday Wine Companion
96 Points by Stuart Knox, The Real Review, March 2020

Dan Traucki, 30. Juli 2020: THIS WEEK'S WINE REVIEW
This week I am talking about a trio of sensational #Chardonnay from the Yarra Valley. I must admit that I am not a huge fan of Yarra Chardonnay as I find many of them too austere and sharp. However, I have fallen in love with the Chardy’s from Soumah Winesof #YARRAVALLEY - The strange name actually stands for South of Maroondah.
They produce three Chardonnay’s all of which are rippers! [...]SOUMAH 2019 YARRA VALLEY HEXHAM VINEYARD CHARDONNAY: My personal favourite! Almost impossible to put the glass down! This is a superstar Chardonnay, discrete yet redolent with cashews, peaches and even a hint of butterscotch. The complex bouquet even has a hint of freshly baked pastry, whilst the palate is a melange of lime, peaches, melon characters, a splash of vanillin oak with a divine creaminess and texture – not to mention the sublime, long, lingering finish that completes the seduction of the palate. This wine is truly mind-blowing as far as I am concerned.
So if you want to contemplate the concept of “terroir” these three wines are a great example – each from a different vineyard, made by the same team, in the same or similar fashion and the end results show three superb but different tasting wines.