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Tolpuddle Pinot Noir 2020

69,00 €

(1 l = 92,00 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand

Beschreibung

Neuer Jahrgang 2020, gerade eingetroffen - nur 60 Flaschen insgesamt.

Vereint das Beste, was man ganz unbedarft mit jeweils ´Alter´ und ´Neuer Welt´ assoziiert: voll ausgereifte Frucht und Konzentration, dazu elegante Komplexität mit Kräuter- und Walduntertönen, Würze...

Und alles nahtlos in einem mittleren Körper verbunden. Kann man einfach als unheimlich leckeren Pinot wegschlürfen oder auch nochmal genauer unter die Lupe nehmen und ins Sinnieren geraten - was hat Tasmanien, das diesen Pinot dennoch so eigenständig und ´un-australisch´ schmecken läßt, ohne daß er dabei im Gegenzug ´nur französisch´ anmuten würde. Einfach eine Klasse für sich!

Zum Essen empfehlen wir die Kombi mit Crostini und/oder Pilzrisotto, evtl sogar mit Fisch und sogar zum Filetsteak mit fermentiertem schwarzen Pfeffer und gebratenem Romanasalat mit Walnusstopping. Michaels Antwort auf die Frage nach dem Essen war: "Duck of course!"


Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien, Tasmanien
Weingut: Tolpuddle
Region: Southern Tasmania, Coal River Valley

Weinberg: Tolpuddle Vineyard, 1988 angepflanzt
Rebsorten: 100% Pinot Noir
Weinart: Rotwein
Viticulture/Growing: Offiziell noch konventionell, allerdings wird im Weinberg nachhaltig und nach ökologischen Aspekten gewirtschaftet, die den australischen Bio-Richtlinien entsprechen, das Weingut ist aber noch nicht bio-zertifiziert: "Vineyard practices are all sustainable and organic but we have not yet been certified."

Barrique: Ja, 9 Monate in französischem Holz, von dem ein Drittel neu war.

Verschluss: Screwcap
Alkohol % vol.: 12,5
Säure g/l: 5,8
Restzucker g/l: 0,8
pH: 3,51
Schwefel mg/l frei(total): 30(61)
Haltbarkeit: bis ca. 2030 - Will repay careful cellaring for up to12 years.

Allergene: Enthält Sulfite
Suitable for Vegans? Ja
Lot Nr.: L20PN
Abfüller: Tolpuddle, c/o Shaw & Smith Pty Ltd, 136 Jones Rd, Balhannah SA 5242, Australia

Einführer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstrasse 114 A, 34128 Kassel, Deutschland

Vineyard(s):

Tolpuddle Vineyard is an outstanding site within the Coal River Valley region. Planted in 1988 solely to Chardonnay and Pinot Noir, the vineyard takes its name from the Tolpuddle Martyrs, whose “reward” for starting England’s first agrarian union was to be transported to Tasmania as convicts.

The vineyard is on a gentle slope, north- east facing. The soil is light silica sands over sandstone, and of moderate vigour, ensuring well-balanced vines.

Since acquiring the vineyard in 2011, Martin Shaw and Michael Hill Smith have invested heavily in improving all aspects of the vineyard, including soil improvement, conversion to cane pruning, trellis modifications, frost protection and clonal improvements. They are fully committed to seeing it recognised as one of Australia’s great single vineyard sites.

Winemakers comments:

This wine has gorgeous aromatics with violets and red berries to the fore.

On the palate, there is plenty of fruit, with notes of sour cherry, raspberry, blueberry, a touch of rhubarb. Some underlying savoury characters, including graphite and cured meat, and some toasted spices, come through as the wine opens up. Medium weight, with very fine tannins, at this stage in the background. Young and fresh, but already very succulent and enticing, perfumed and delicious.

Winemaking:

The grapes were all hand picked and fermented as a combination of whole berries and whole bunches, in open fermenters, with gentle plunging. The wine was aged in French oak for nine months, of which about one third was new.

Vintage notes:

Slightly unsettled flowering resulted in mild “hen and chicken” in the grapes which increased their concentration and intensity. February saw perfectly even ripening and a rainfall event three weeks before harvest slowed the season down, resulting in grapes that were small, packed with flavour, and higher than normal acidity.

Your favourite recipe for this wine:
Duck of course!