Windrush Marlborough Organic Sauvignon Blanc 2023 / NZ-BIO-003 / L1
Artikelnummer: 702023
Beschreibung
Klassischer, zu einem kleinen Teil fassvergorener, sehr expressiver Marlborough Sauvignon. Im Auftakt mundwässernd und ganz dezent grasig, dazu jede Menge Frucht von Johannis- über Stachelbeeren, Pampelmusen, Maracuja, Guave und Zitronen. Dabei alles sehr natürlich und stimmig. Perfektes Säurespiel macht den Abgang frisch und spritzig. Exzellente Tiefe und Intensität. ***News: Falstaff "Top Value", Tasting vom 06.12.2024 (s.u.)***
Perfekt zur Terrine de Courgettes
Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Neuseeland
Weingut: Windrush
Region: Neuseeland, Marlborough
Weinberg: Estate grown. This wine is grown at two family owned vineyards approx 5km in distance. Windrush Vineyard is located on SH63 and the soil is a consistent layer of fine loam over clay. Terrace Stone Vineyard is on Hammond Road closer to Renwick. This vineyard has lovely soil that lends itself well to organic viticulture with a deep layer of fine stones mixed with silt and loam over clay. This vineyard is sheltered by trees which aids in vigorous spring growth and provides a unique micro-climate to assist in ripening the fruit, achieving a riper style Sauvignon Blanc.
Rebsorten: 100% Sauvignon Blanc
Viticulture/Growing: BioGro (NZ) Certified Organic
Bio-Kennzeichnung Weingut: BioGro No 5186, NZ-BIO-003
Weinart: Weißwein
Barrique? 8% barrel ferment, which had a mixture of inoculated & wild yeasts. The barrel portion underwent lees stirring weekly adding intense richness.
Alkohol % vol.: 13
Säure g/l: 7,4
Restzucker g/l: 4,95
Schwefel mg/l total: 108
ph: 3,8
Suitable for Vegans: Ja
Lot: L1
Haltbarkeit: am besten in den ersten 4 Jahren +
Allergene: Enthält Sulfite
Winemaker: Sarah und Callum Linklater
Ausführer: Windrush Vineyard Ltd - NZ BG 5186/08, 427 State Highway 63, RD 1, Renwick 7271, 7271, Renwick, Neuseeland
Abfüller: Sugar Loaf Wines - NZ BG 6011/01, 230 Rapaura Road, 7272, Blenheim, Neuseeland (NZ)
Einführer und verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland
Bio-Kennzeichnung Händler: DE-ÖKO-039
Winemakers comments: Intense aromas of guava, citrus, nettle, passionfruit & gooseberry, leading into a rich palate of tropical fruits, elderflower & wet stone minerality. Well balanced with juicy acidity and a long lingering finish. Drink now to 2027.
Winemaking: Destemmed to press and held for 1 hour on skins to gain flavour complexity. 92% Stainless Steel ferment. 8% barrel ferment, which had a mixture of inoculated & wild yeasts. The barrel portion underwent lees stirring weekly adding intense richness.
Your favourite recipe for this wine: Great with seafood or fresh Asian cuisine
Meinungen (Auszüge)
Falstaff - Top Value -, Tasting vom 06.12.2024: Ulrich Sautter
Zu Beginn noch leicht reduktiv, dann aber auch intensiv pfeffrig, auch Pfefferminze, Brennesselsud, im Hintergrund Nektarine und rote Stachelbeere. Im Mund zeigt der Wein einen straffen Bau, eine erfrischende Säure, schöne aromatische Klarheit und trinkanimierende Spannung ohne jede Grünlichkeit. (92)