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Soumah Single Vineyard Hexham Chardonnay 2022

Artikelnummer: 109722

29,95 €
(1 l = 39,93 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand
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Beschreibung

Ausgewogene Aromen von gelben Früchten wie Ananas und verschiedenen Nüssen verbinden sich mit Grapefruit und Zitrus. Hinzu kommen ganz leicht vanillige Noten, die vom Ausbau im Holz herrühren. Das Gaumenspiel ist fein und perfekt balanciert. Die blitzeblanke Frucht gleitet ohne Unterbrechung über den Gaumen, alles wirkt absolut synchron. Obwohl er weniger intensiv ist als ein klassisches „Monster“, lauert die Kraft eines großen Burgunders/Norditalieners im Hintergrund. Kurz gesagt: er trinkt sich himmlisch und ist ein Klassewein!
Flaschengröße (Liter): 0,75
Land: Australien
Weingut: Soumah
Region: Australien, Victoria, Yarra Valley
Rebsorten: 100% Chardonnay
Source: Hexham Vineyard
Growing/Anbau: Sustainable
Suitable for Vegans? Yes
Weinart:
Weißwein
Verschluss: Stelvin
Alkohol % vol.: 13
Barrique? Yes
Die Spitzen-Küfer Meyrieux, Sirugue und Damy haben Eiche aus den Wäldern von Vosges und Alliers für Soumah zu Barriques und Puncheons verarbeitet. Der Wein kam für 9-10 Monate in zu 20% neues Holz, der Rest war Zweit-, Dritt, Viert- und Fünfbelegung.
Säure g/l: 6,5
Restzucker g/l: 1,6
pH: 3,15
Schwefel mg/l frei(total): 23(79)
Optimum Drinking: jetzt bis ca. 2030
Rezeptempfehlung:
It’s such a versatile wine and can pair across a spectrum of cuisines and can support rich buttery sauces. I like to keep it simple and a personal favourite is Crayfish tails with garlic butter.

Wir genossen ihn u.a. zu Sesamfisch mit Gnocchi und Korianderpesto und zu Mozzarella mit Spargelsalat.
Allergene: Enthält Sulfite
Abfüller: Soumah of Yarra Valley, 18 Hexham Road, Gruyere VIC 3770, Australia
Importeur: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland
Winemaker´s Comment:
The Yarra Valley is possibly the ultimate region in Australia for fresh, new-age Chardonnay. Our goal is simple; add to that reputation with our definitive vineyard site, coupled with the finest clones and exacting viticulture to create a modern, premium Chardonnay. The fruit was handpicked, whole bunch pressed and then barrel fermented with 100% wild yeast. The wine was then matured on lees in these Barriques and Puncheons for eight months with partial malolactic fermentation to create depth and finesse.
Vintage Notes:
Spring started dry and cold with rain coming late. The four weeks from late November to mid-December witnessed 175mm of rain. A godsend in hindsight, as we experienced the driest summer in our records with less than 50mm of rain from December through February. Combine this with a hotter than normal summer pattern which meant varieties ripened and were picked early.
Bewertungen/Auszüge:
Kasia Sobiesiak, winefront.com.au, July 2023 [2022 Vintage]
“Nougat, a bit of milk powder sweetness, melon, peach, apple. Full-flavoured, with generous mid-palate fruit weight and appley aftertaste. It’s glossy but creamy too, with a dust of warming cinnamon to finish. Very apple-driven after a few sips. Will please many with its intensity. 91 Points.”