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Soumah Single Vineyard Botrytis Viognier 2020 -500mL-

Artikelnummer: 110420

22,95 €
(1 l = 45,90 €)
inkl. MwSt., zzgl. Versand
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Beschreibung

In der Nase Litschi, etwas Honig und Honigmelone, leicht floral. Am Gaumen perfekt viskos, ölig, schmelzig mit einer zurückhaltenden aber präsenten Säure. Wieder Litschi, Guave, Honigmelone, kandierte Papaya mit Honig und Zitrone, etwas Mandel und ein Hauch von Tonkabohne. Voll und konsistent mit einer schönen eleganten Säure im Abgang. Wieso muss ich jetzt an Blauschimmelkäse denken? ;-)

Anderswo wurde er nämlich erfolgreich zur Pavlowa verhaftet…hier das Rezept.
Flaschengröße (Liter): 0,5
Land: Australien
Weingut: Soumah
Region: Yarra Valley
Rebsorten: Viognier
Weinberg(e): Estate Grown, Hexham Vineyard
Growing/Anbau: Sustainable
Spraying in the Vineyard(s)? If so, what?:
Nur Kupfer/Schwefel
Barrique: Yes. Seasoned barriques for 8 months.
Alkohol % vol.: 12,5
Säure g/l: 8,9
Restzucker g/l: 130
pH: 3
Schwefel mg/l frei(total): 35 (217)
Suitable for Vegans? Yes
Haltbarkeit:
optimum drinking now-2027
Allergene: Enthält Sulfite
Verschluss: Screwcap
Vintage notes: The late summer of 2020 was quite wet and as Viognier is susceptible to Botrytis, the grey mould started to develop on some branches before the crop was ripe. We decided to run with the natural development, leaving the crop hang out and for the mould to take hold, shrivelling the grapes and intensifying the sugar content.
Winemaker´s Comment:
We then handpicked the fruit and fermented the juice in stainless steel before transferring to barrel for eight months prior to bottling our first ‘noble rot’ sticky white wine.
Abfüller: Soumah of Yarra Valley, 18 Hexham Road, Gruyere VIC 3770, Australia
Einführer und verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Apell Weine, Martin Apell, Ahnatalstraße 125, 34128 Kassel, Deutschland
Empfehlung zum Essen: Best enjoyed at dessert time with char-grilled peaches and a Botrytis zabaglione.

Bewertungen (Auszüge):

[2020 Vintage] – Jane Faulkner, 2022 Halliday Wine Companion:

“The inaugural release and a thoroughly appealing wine. Smells of lemon blossom and lemon meringue pie drizzled with honey. There’s not a lot of overt botrytis flavours, so this is clean and sweet with refreshing acidity throughout. 91 Points.”